Hoe vind je werk met purpose?

Waarom werken vanuit purpose?

Steeds meer mensen beginnen te beseffen dat je een zeer succesvolle carrière kan hebben en zich toch nog leeg kan voelen. Als je emotionele en spirituele behoeften niet worden gevoed, kan geen enkel materieel succes je bevredigen. Je ziet mensen de leegte opvullen door afleiding – vakanties plannen, veel uiteten gaan of consumeren van allerlei activiteiten – om de confrontatie met de leegte uit de weg te gaan. In Nederland is dan ook 34% van de beroepsbevolking bevlogen en heeft 9-14%% last van een burn-out.[1][2]

 

‘’We moeten ervan doordrongen raken dat ons werk een hoger doel dient, we dienen te beseffen dat het de bedoeling is dat we een positieve indruk op de wereld achterlaten. Het uiteindelijke doel van ons werk is onze talenten en capaciteiten gebruiken om de wereld te verbeteren.’’ – Menachem Mendel Schneerson[3]

 

Het doel van werk is: jouw unieke talenten benutten voor iets dat voor jou en de samenleving van betekenis is. Sta daar maar eens bij stil. In hoeverre benut jij elke dag je meest sterke talenten voor iets wat voor jou en de samenleving van belang is?

 

Hoe ontdek je jouw purpose?

Vele mensen willen graag een exact antwoord op wat is mijn unieke purpose? Viktor Frankl gebruikte een analogie: het antwoord op deze vraag is net als aan een schaakmeester vragen wat is de meest briljante schaakzet ter wereld? In zijn ogen was daar geen eenduidig antwoord op. Dat hangt af van de fase van het spel en de persoonlijkheid van de tegenstander.[4]Toch is er de mogelijkheid om twijfel weg te nemen en vlot helderheid te verschaffen in iemand zijn unieke purpose.

 

Jouw unieke purpose

Bij het maken van een mooi kampvuur zijn er voeding, zuurstof en warmte. Anders krijg je geen mooi brandend vuur. Zo is het ook met je purpose formuleren. Deze bestaat uit 4 elementen die samen tot een mooi vuur leiden (zie model hieronder). De Japanners hebben een woord voor purpose ‘ikigai’ (letterlijk: waarde van leven)[5]Als je voor jezelf de inhoud van de cirkels invult en combineert kun je jouw purpose vinden.

Het model is zo krachtig doordat het mensen helderheid verschaft in wat belangrijk is. Vaak weten mensen niet goed waar ze moeten beginnen en hoofd en bijzaken van elkaar scheiden om hun purpose te formuleren. Daarnaast, vindt het een balans tussen onze innerlijke middelen: talenten en interesses. Gebruiken wij onze meest sterke talenten? En, wat motiveert ons om deze te gebruiken? En, uiterlijke factoren: kunnen we concrete behoeftes opsporen op de arbeidsmarkt die daarbij aansluiten? En, wat zijn de financiele consequenties van deze keuzes? Iemand die didactisch sterk is, interesses heeft voor financiën kan bijvoorbeeld: leraar HAVO Handelsrekenen worden, Wet Financieel Toezicht Trainer of Trainer financiele software MKB’ers worden.

Eenvoudig is het model maar de praktijk is vaak weerbarstig. Uit onderzoek blijkt dat 31% van de Japanners hun werk als hun ikigai beschouwden.[6]Het formuleren van je purpose vereist een scherp inzicht dien te hebben in de eigen talenten en interesses. Kun je met zekerheid je meest sterke talenten benoemen? En, deze vertalen naar beroepen die je interessant vindt en waar behoefte aan is? Vervolgens heeft elke keuze een andere worklife balans.

Enkele voorbeelden van purpose

Dit zijn enkele voorbeelden van professionals die een nieuw beroep hebben gekozen dat aansluit bij hun purpose:

 

 1. Adviseur duurzame beleggingen
  1. Purpose: het zorgen dat de miljarden van pensioenfondsen bijdragen aan een betere en schonere wereld.
 2. Trainer schuldsanering
  1. Purpose: het zorgen dat mensen inzicht krijgen in hun financiele huishouden en daarmee grip op hun leven krijgen.
 3. Communicatietrainer
  1. Purpose: het helpen mensen hun ideeën duidelijk naar voren te krijgen om hun initiatief te doen groeien.
 4. Adviseur Cyber security
  1. Purpose: helpen bedrijven veilig te blijven om hun focus te behouden op de bedrijfsvoering.
 5. Headhunter zorg
  1. Purpose: talenten voor matchmaken benutten om de drastische te korten in de zorg (iets) terug te dringen.

 

 

Bronnen

[1]Effectory (2013). Het verborgen Potentieel van Medewerkers

[2]Rogier, A. (2017). Handoek coachen bij stress en burn-out. Amsterdam: Boom Uitgevers

[3]Schneerson, M.M. (1997) Zinvol leven: de wijsheid van de rebbe. Utrecht: Servire Uitgevers.

[4]Frankl, V. E. (1984). Man’s search for meaning: An introduction to logotherapy. New York: Simon & Schuster.

[5]http://www.bbc.com/capital/story/20170807-ikigai-a-japanese-concept-to-improve-work-and-life

[6]http://www.bbc.com/capital/story/20170807-ikigai-a-japanese-concept-to-improve-work-and-life